Expansió

[…]

Com ja sabeu, la majoria dels cosmòlegs pensen que l’univers s’està accelerant, però sembla que les dades observades encara són compatibles amb un univers amb expansió constant. Tant el model d’univers buit (Ω= 0) com l’univers amb energia obscura (ΩΛ > 0) presenten un mateix origen temporal (big bang, fa 13700 milions d’anys) i una evolució molt semblant, al menys fins a hui (Fig. 1). És una casualitat?

 Figura 1. Diferents modalitats de l’expansió de l’Univers. Font: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Friedmann_universes.svg

També és molta casualitat que el valor observat de la densitat mitjana de l’univers (relatiu a la densitat crítica) és 1,0050 ± 0,0060 (Hinshaw et al., 2009). Doncs bé, aquestes observacions són compatibles amb el senzill model cosmològic del globus (Monjo, 2011). En aquest model, és possible definir una expansió constant amb un univers de densitat crítica i sense cap energia obscura. El truc està en utilitzar una dimensió macroscòpica extra.

Figura 2. Model d’univers amb 5 dimensions macroscòpiques (Monjo, 2011)

Segons aquest model, si suposem que l’efecte Doppler cosmològic pot explicar-se per la dilatació de l’espai “suport” dels fotons, aleshores la llei de Hubble deu ser:

on Z es el corriment al roig, D és la distància recorreguda per la llum, c és la velocitat de la llum i H0 és la constant de Hubble (hui)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.